Sıvılaştırılmış petrol gazı veya LPG, genellikle bütan ve propanın bir karışımıdır. Pişirme, ısıtma, soğutma, araba yakıtı (otogaz), elektrik üretimi, ot yakma ve daha birçok şey için kullanılan, dünyanın en popüler yakıt gazlarından biridir.
LPG Nedir?
LPG veya LP Gaz, Sıvılaştırılmış Petrol Gazı’nın kısaltılmasıdır. Bir araç yakıtı olarak kullanıldığında, LPG bazen şu şekilde anılır: Otogaz.
LPG, hidrokarbon bütan ve propanın bir karışımıdır. Bütan ve propan, normal oda sıcaklığında ve atmosfer basıncında gazlardır, ancak orta basınç altında sıvı hale gelirler. Bu da ona kolay ulaşıma izin verir.
LPG, ham petrolün rafine edilmesinden (%40) veya doğal gazdan veya yer altı rezervuarlarından gelen ham petrol akışlarından (%60) elde edilir. Saf haliyle LPG kokusuzdur ancak kaçakların tespitine yardımcı olmak için kokulandırılmıştır. Gaz biraz havadan ağırdır ve bir sızıntı durumunda daha alçak alanlara akacaktır.
LPG Tehlikeli Mi?
Sıvı Petrol Gazı (LPG), ısıtma ve pişirme için yaygın bir yakıt kaynağıdır. LPG tüpleri doğru kullanıldığında güvenlidir. LPG’nin tehlikeleri şunlardır:
- LPG gaz veya sıvı olarak sızıntı yapabilir. Sıvı sızarsa, hızla buharlaşacak ve havadan ağır olduğu için yere düşecek olan nispeten büyük bir gaz bulutu oluşturacaktır. LPG buharları zeminde uzun mesafeler kat edebilir ve kanalizasyonlarda veya bodrumlarda toplanabilir. Gaz bir ateşleme kaynağı ile karşılaştığında yanabilir veya patlayabilir.
- Yangına karışırsa silindirler patlayabilir.
- LPG ciltte soğuk yanıklarına neden olabilir ve yüksek konsantrasyonlarda boğucu olarak hareket edebilir.
- Solunduğunda solunum yollarında tahrişe ve orta derecede maruz kalma baş ağrısına veya baş dönmesine neden olabilir.
- Mutfak, çamaşırhane ve kazan daireleri gibi yanıcı maddelerin (yani LPG) veya yüksek basınçlı uygulamaların kullanıldığı işyerleri yangın ve patlama riski altındadır. Ana tehlikeler gaz sızıntısı ve ardından tutuşmadır (hava ile karıştırıldığında oldukça yanıcı ve potansiyel olarak patlayıcıdır). Yanlış kullanım veya hatalı elektrik tesisatları da yangınlara neden olabilir.
- Gaz kesme vanasının nerede olduğunu ve nasıl kullanılacağını bilin. Uygun işaretlerle güvenli bir alanda (pişiricilerden ve ısıdan uzakta) bulunmalıdır.
- Tüm tüpleri (dolu veya boş) güvenli ve iyi havalandırılmış bir alanda dışarıdan dik konumda saklayın. Zemin seviyesinin altında veya binaların veya kanalizasyon açıklıklarının yakınında depolamayın.
- Depolama alanlarını yanıcı maddelerden ve tutuşturucu kaynaklardan uzak tutun ve sigara içilmez ve yangın prosedürü işaretleri gibi uyarılarla açıkça işaretleyin.
- Uygun yangın söndürme ekipmanı sağlayın ve bakımını yapın, örneğin kuru toz söndürücüler ve kolayca erişilebilir olmasını sağlayın.
- LPG cihazlarının kullanıldığı odalarda, bol miktarda yüksek ve düşük seviyeli havalandırma sağlayın ve acil bir durumda beslemeyi hızlı bir şekilde kapatmak için kolayca erişilebilen bir izolasyon noktası sağlayın.
- Her iş gününün sonunda tüp vanalarını kapatın.
LPG’nin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
LPG’li bir araç satın almayı planlıyorsanız, avantajlarını ve dezavantajlarını tartmalısınız.
Avantajları;
- Sübvansiyonlu LPG vergisi nedeniyle benzine kıyasla düşük yakıt maliyetleri.
- CNG’ye kıyasla daha uzun menzil (yaklaşık 400-500 km).
- İyi gelişmiş LPG akaryakıt istasyonu ağı.
- Benzinle karşılaştırıldığında daha düşük egzoz gazı emisyonu.
Dezavantajları;
- Yüksek satın alma maliyetleri.
- Dönüştürme maliyeti araç tipine bağlıdır ve pahalı olabilir.
- Gaz sistemi bagajda yer kaplar.
- Hafif performans kaybı, azaltılmış yük kapasitesi.
LPG Dolum Tesisi
Birçok LPG dolum istasyonunda tank yer üstünde kuruludur, ancak tankın gömülü olduğu istasyonlar da vardır. Tüm LPG dolum istasyonları basınçlı sistemlerdir, yani borularda sürekli basınç vardır. Çalışma basıncı genellikle 15 civarındadır.
LPG’nin sıvı halde kalması için yüksek basınç gereklidir. Tanktaki basınç daha düşüktür, genellikle 3 ile karışıma ve sıcaklığa bağlı olarak 5 bardır.
Tanktan her dağıtıcıya, sıvı LPG’yi dağıtıcıya besleyen bir ürün hattı çalışır. Ürün hattına paralel olarak yakıt ikmali işlemlerinden kaynaklanan LPG buharının tanka geri döndüğü bir buhar dönüş hattı çalıştırır. Birden fazla dağıtıcı varsa, bu hatlar genellikle tank ucunda manifoldlanır.
Yer üstü bir tank olması durumunda, pompa tankın altına oturur. Sıvı yakıt, tankın altından vurulur ve gider pompaya girmeden önce herhangi bir suyu uzaklaştıran bir filtreden sakinleştirici bir bölgeye. Yakıtı sakinleştirmek, kavitasyona (pompanın emiş tarafında kabarcık oluşumu) neden olabilecek türbülansı en aza indirmek ve mekanik olarak önemlidir.
Pompadan, yakıt, ürün besleme borusundan dağıtıcılara gidecektir. Çelik borulardan KPS LPG borularına geçiş her iki uçta zemin seviyesinde yapılır. Besleme hattındaki basıncı düzenlemek için sıvıyı geri gönderen otomatik bir baypas vardır.
Doğru basıncı elde etmek için depoya gerektiği kadar yakıt verin. Bir manuel baypas hattı, otomatik baypasa paralel olarak gider otomatik baypas bloke olsa bile basıncın ayarlanmasına izin verir. Tank, baypas hattındaki bir girişten veya özel bir doldurma ağzında doldurulabilir. Tank üzerinde ve herhangi bir vana ile kapatılabilen boru bölümleri dahil tüm hatlarda 25 bar’a ayarlanmış emniyet tahliye vanası bulunmaktadır.
LPG Tesis Kurulumu Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- LPG, ilgili uygulama kuralları dikkate alınarak kapların veya tüplerin uygun şekilde yerleştirildiği yeterli bir yerde depolanmalıdır.
- LPG tesisi uygun standartlarda tasarlanmalı ve yetkili kişiler tarafından usulüne uygun olarak kurulmalı ve devreye alınmalıdır.
- Tesis, yeterli güvenlik ve izleme kontrol cihazları ile donatılmalı ve yetkili kişiler tarafından çalıştırılmalıdır.
- Bina sakinleri, gaz tesisatını etkileyebilecek herhangi bir yapısal veya diğer değişiklikleri gaz tedarikçisine bildirmelidir.
- Yetkili kişiler tarafından uygun bir bakım ve test programı olmalıdır.
- Tesis tanımlanabilir ve bakım için erişilebilir olmalıdır.
- Bakım ve test kayıtları tutulmalıdır.
- Depolama kaplarının uygun şekilde korunması da dahil olmak üzere yangın ve patlamayı önlemek için önlemler alınmalıdır.
- Tesisler, kasıtlı müdahaleyi önlemek için uygun güvenlik önlemlerine sahip olmalıdır.
- Ölüm veya hastaneye yatış, yangın veya patlama veya önemli ölçüde LPG salınımını içeren olaylar Kuruma bildirilmeli ve bu tür olayların kayıtları tutulmalıdır.
LPG İstasyonu Periyodik Kontrollerinde Nelere Bakılmalıdır?
- Kesintisiz çalışma ve güvenliği sağlamak için rutin bir bakım yapılması gerekir.
- Hortumlarda çatlak veya sızıntı olup olmadığının ve uygun şekilde sıkıştırılıp sıkıştırılmadığının kontrol edilmesi önemlidir.
- Silindirleri, tankları ve boruları pas, hasar ve sızıntı açısından kontrol etmek gerekir.
- Topraklama kablosunun tanka bağlı ve tatmin edici durumda olduğunun incelenmesi gerekir.
- Yeraltı tesisatının katodik koruma sistemi (varsa) test edilmelidir.
- Buharlaştırıcılar sızıntı, korozyon veya hasar belirtileri açısından incelenmelidir. Dolaylı ısıtmada kullanılanlar için, yeterli su seviyesi ve elektrik bağlantılarının durumu gibi hususlar kontrol edilmelidir.
- Seviye kontrolü, ısı giriş kontrolleri, vanalar, alev kontrol cihazları, basınç kontrol cihazları vb. öğelerin çalışmasının kontrol edilmesi. Solenoid vanalar ve benzeri güvenlik cihazları gibi cihazlara özel dikkat gösterilmelidir.
Bakımda Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
Yapılacaklar şu şekilde listelendirilebilir;
- Tüm geçmiş raporları koruyun.
- Tüm cihazların/brülörlerin kapalı olduğunu kontrol edin.
- Bakımın yetkili bir kişi tarafından yapıldığından emin olun.
- Herhangi bir kaynak onarımı yapmadan önce gaz tüplerini tesisten çıkarın.
- Çalışanların hasarlı veya hatalı ekipmanı bildirmelerini sağlayan bir prosedüre sahip olun.
- Kaçaklar için boru tesisatını incelerken onaylı bir “kaçak tespit çözümü” kullanın.
- Bağlantı parçaları doğal olarak gaz sızdırmaz değilse, boru tesisatı onarımında onaylı bağlantı macunu kullanın.
- Yangın riski içeren bakım çalışmaları yapılıyorsa, bir yangın söndürücünün yakınınızda olduğundan emin olun.
Yapılmaması gerekenler ise şöyledir;
- Çıplak alevle gaz kaçağı olup olmadığını kontrol edin.
- LPG tüplerini ısı kaynaklarına maruz bırakın.
- Havalandırma kanallarının veya bacaların/egzozların artıklarla tıkanmasına izin verin.
- Bakım çalışmalarını doğru güvenlik kıyafetleri giymeden gerçekleştirin.
- Sızan gazın birikebileceği bir çukur üzerinde tesiste bakım çalışması yapın.