Lpg istasyonu ve tesisi kurulumu sürecinde firmaların ekiplerinin uzmanlık seviyeleri çok önemlidir. LPG istasyonlarının kurulumunda her türlü ve farklı akaryakıt ve altyapı tesisatının yerleştirilmesinde, tankların üretiminde, hangi alana nasıl beton döküleceği konusunda, kurulacak istasyonun elektrik işlemlerinde, hafriyat ve bununla bağlantılı olarak kazı süreçlerinde, mevcut olan ekibin tecrübesi ve birikimi oldukça fazla önem arz etmektedir. Çünkü tüm bu işlemler tamami ile bir projeye uygun olarak ilerletilmeli ve gerekli standartlar çerçevesinde yapılmalı. Buradaki asıl amaç yalnızca kurulum sürecini tamamlamak değil de bunlar ile birlikte bu sektörde hem tecrübeli olan hem de yeni yatırım yapmak isteyen kişiler fikirlerini ve düşüncelerini dinlemek olmalıdır. Bu kişilerin istekleri ve tavsiyeleri yönünde arazilerin konumları araştırılıp incelenerek gerekli olan ayrıntı ve detayların ekip tarafından paylaşılması gerekmektedir.
Lpg istasyonu kurulumunda, istasyonun kurulacağı alanın imar planı olarak sanayi olanı şeklinde gözükmesi hayati önem taşıyan noktalardan biridir. Eğer bir istasyon sıfırdan kurulacaksa bu istasyonun ruhsat talebinin, istasyonun kurulacağı ilin belediyesine yapılması gerekir. Bu talep yapılırken çalışma ruhsatı talebinde bulunulduğunun mutlaka belirtilmesi de kritiktir. Tüm bu süreçler boyunca da kurulması planlanan istasyonda emniyet mesafelerine mutlaka ciddi derecede dikkat edilmelidir. Bahsedilen bu emniyet mesafeleri, yer üstünde ve aynı şekilde yer altında yerleştirilecek olan tankların özelliklerine ve boyutlarına göre değişiklik göstermektedir. Bu mesafeler belirlenirken yer üstünde konumlanacak olan tankların emniyet mesafeleri konumlarına en yakın olan uç yüzeylerinden itibaren belirlenirken yeraltı tanklarının ise emniyet valfinden itibaren belirlenir.
Lpg akaryakıt istasyon kurulumuna yatırım yapma niyetinde olan kişilerin akaryakıt istasyonu kurulum süreçlerinde ruhsat alma işlemleri çok kritiktir. Bu işlemler esnasında öncü olacak şekilde anahtar teslimi yapan ve akaryakıt tesisinin kurulum aşamalarını yöneten destekçi firmalar bulunmaktadır. Bu durum içerisinde izlenmesi gereken yolların, aşamaların öncelikli olarak belirlenmesi gerekmektedir. Bu aşamalar sırası ile kurulmak istenen istasyonun lokasyonunun belirlenmesi, bu istasyonun yapılabilmesi için yasal olarak gerekli olan iznin alınması, istasyonun inşaatına başlanabilmesi için inşaat ruhsatının tedarik edilmesi ve bu inşaat ruhsatının alınabilmesi için mimari projelerin yapılacağı zeminlerin sağlamlığı ile alakalı raporların hazırlanarak sunulması şeklindedir.
Birçok tecrübeli ve alanında uzman mühendis tarafından lpg istasyon inşaatı için gerekli olacak projeler titiz bir çalışma ve özen ile çizilir ve sunulur. Bu istasyonun hazırlanabilmesi ve açılabilmesi için gereken tüm yasal belgeler ve izinler harcanacak tutarın hesaplanması ile birlikte açılır. Daha sonra yatırım yapılmak istenen Lpg veya akaryakıt istasyonunu faaliyete hazır hale getirebilmek için gerekli ruhsatlar tahsis edilir ve böylece işe başlanır. Tüm bu aşamalarda eğer yeterli bilgi sahibi kişiler yoksa, tesis ve istasyon kurulumu konusunda birçok firma çeşitli ücretler karşılığında detaylı ve ayrıntılı bilgiler sunmaktadır. Türkiye’de bu alanda gerek yurt dışında gerek ise yurt içinde çok tecrübeli ve öncü şekilde faaliyetlerine devam eden birçok şirket, firma bulunmaktadır.
LPG İstasyonu ile İlgili Yer Tespiti Nasıl Yapılmalıdır?
Lpg istasyonu ile ilgili yer tespitleri yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli bazı hukuksal düzenlemeler vardır. Bunlardan ilki karayollarının her iki tarafında yer alacak olan yapılaşmalar ile alakalıdır. Bu duruma 18 Ekim 1983 tarihinde yayınlanan 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu bazı değişiklikleri getirmiştir. Bu kanunun 17. Ve 18. maddeleri temelinde çıkarılan “Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkında Yönetmelik” de 15 Mayıs 1997 tarihinde yürürlüğe girerek bu duruma ait dikkat edilmesi gereken hususları genişletmiştir. Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkında Yönetmelik’in 3. Maddesine göre inşa edilecek bir lpg istasyonu, karayollarından geçen ve geçecek olan araçların basınçlı hava, yağ ve akaryakıt gibi gerekliliklerinin tedarik edildiği, ve bu taşıtlar ile alakalı birçok yalın donatı parçalarının kullanılarak bu araçlara hizmetlerin sağlandığı yapılar ve donatılardır. Yine aynı maddelere göre servis istasyonu ise yine karayollarından geçen ve geçecek olan araçların yıkama, bakım, yağlama ve onarım gibi işlerinin görüldüğü yapılar ve donatılar olarak tanımlanır.
Lpg istasyonu kurulabilecek ve yapılabilecek alanlar konusunda ise Planlı İmarlar Yönetmeliği’nin 35. Maddesine göre uygulama imar planının mevcut olarak yer aldığı ve bulunduğu alanlarda ve bu planlarda Lpg servis istasyonu olarak hizmet verecek ve belirlenen alanlarda bulunacak olan Lpg istasyonlarının birbirleri ile arasında olması gereken ve mevzuat ile belirlenen uzaklık ve yine mevzuat ile belirlenen diğer ölçütlere uyuması gerekir. Tüm bunlar ile ilgili yapılmış olan hukuksal düzenlemeler Lpg istasyonunun kurulacağı yerin seçiminden oldukça önemli kriterlerdir. Ancak bu koşullara ve düzenlemelere uyulduğu takdirde lpg istasyonları, akaryakıt istasyonları, cng otogaz istasyonları, hidrojen üretim ve dolum istasyonları ve servis istasyonları yapılabilir.
Yine bir başka hukuksal düzenleme olan Plansız alanlar İmar Yönetmeliğinin 4. Maddesine göre ise planı olmayan lokasyon ve alanlarda, içerisinde restoranların ve motellerin de bulunabildiği Lpg ve akaryakıt ve aynı şekilde satış ve bakım istasyonları yapılabilmektedir. Ancak bu istasyonların da bu mevzuata göre ancak konut dışı kentsel çalışma alanlarına yapılması öngörülmüştür.
LPG Tank, Pompa ve Dispenser Nasıl Seçilir?
Lpg sistemlerinin en önemli parçaları tanklar, pompalar ve dispenserlerdir. Haliyle tüm bu süreç içerisinde bunları iyi seçmek ve doğru şekillerde karar vermek çok önemlidir. Bunların nasıl yapıldığı ve ne derece güvenli oldukları en merak edilen konulardandır. Genel olarak Lpg istasyonlarında en çok kullanılan tank çeşitleri silindir tank ve toroidal tanktır. Bu tankların hepsinin monte şekli aynıdır. Ancak özellikleri ve görünüş şekilleri birbirinden farklıdır. Bu tankların her zaman mutlaka en iyi şekilde ve ECER 67 standardında üretilmesi gerekmektedir. Bu standartlara uygun olmayan ürünlerin güvenlik açısından kesinlikle Lpg istasyonlarında tercih edilmemeleri gerekir.
Aynı şekilde ikinci sınıf markaların veya bilinmeyen markaların ürettiği tanklar da güvenlik açısından büyük problemlere yol açabilmektedir. Aynı şekilde tankların kullanım sürelerinin de çok yakından takip edilmesi gerekmektedir. Genel olarak tankların kullanım süreleri 10 senedir. Bu süreyi geçen tankların daha fazla kullanılmaması gerekir. Lpg tankları seçilirken mutlaka üretim kalitesi dikkate alınmalıdır. Aynı şekilde bu tankların üretim tarihleri de kontrol edilmelidir ve 10 yılı geçmiş olan tanklar satın alınmamalıdır. Lpg tanklarının boyutları da özel olarak ve talebe göre üretilmektedir.
Hangi Yasal Mevzuat Dikkate Alınarak Teknik Değerlendirme Yapılmalıdır?
Lpg istasyon ve tesis kurulumunda en ama en önemli nokta hangi yasal mevzuat dikkate alınarak teknik değerlendirmelerin yapılacağıdır. Bu alanda birçok önem arz eden yasal mevzuat söz konusudur. Burada asıl olarak dikkate alınması gereken yönetmelik “Karayolları Kenarında Yapılacak Ve Açılacak Tesisler Hakkında Yönetmelik”tir. Bu yönetmeliğin toplamda 7 ana kısmı vardır. Bu kısımlardan ilk kısmın içerisinde toplam 2 bölüm, ikinci kısmın içerisinde bir bölüm, üçüncü kısmın içerisinde iki bölüm, dördüncü, beşinci, altıncı ve yedinci kısımların da içerisinde birer bölüm bulunmaktadır. Teknik değerlendirmeler yapılırken kesinlikle bu mevzuat dikkate alınmalı ve bu mevzuat dikkate alınarak değerlendirmeler yapılmalıdır. Bu değerlendirmelerden akaryakıt istasyonu parsel yüzölçümü yapılırken mevzuatta detaylı olarak belirtilen cephe genişlikleri, parsel derinliği, yapı yaklaşma aralıkları ve parsel derinliği hesaba katılmalıdır. Bu mevzuata göre Lpg istasyonları için en küçük olacak şekilde hesaplanan parsel yüzölçümü yaklaşık olarak 1.600 metrekare olmalıdır.
Akaryakıt istasyonları aralarındaki uzaklık da burada en çok önem teşkil eden konulardan biridir. 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nun 8. Maddesinin 4. Fıkrasına göre akaryakıt ve aynı şekilde Lpg istasyonları arasında olması gereken uzaklıklar tamamen aynı yönde olacak şekilde şehir içi olan yollarda 1 km’den az ve şehirlerarası yollarda 10 km’den az olmamalıdır. Burada parsel derinlikleri ve cephe genişlikleri de detaylı olarak belirtilmiştir. Cephe genişlikleri Lpg istasyonları için iki yönü olan ve devlete ait olan yollarda minimum 75 metre, bölünmüş ve yine devlete ait olan yollarda ise minimum 45 metre, il yollarında minimum 55 metre ve öteki yollarda minimum 40 metre olmalıdır. Parsel derinliği de yine detaylı olarak belirtilmiş olup, Lpg istasyonlarının parsel genişliğinin ve aynı şekilde parsel derinliğinin 40 metreden az olmaması gerektiği söylenmiştir.