LPG İstasyon Kurulumu

Araç kullanımının sağlanabilmesi için gerekli enerji kaynağına kolayca ulaşabilmek oldukça önemlidir. Her bir aracın farklı enerji gereksinimi olabileceği için şehirlerde yer alan istasyonlara ihtiyaç duyulur. Bu istasyonlarda genellik mazot, benzin ve LPG gibi akaryakıt seçenekleri bulunmaktadır. Bu seçeneklerle, motorlu kara taşıtları ihtiyaç duyduğu enerjiye ulaşabilir. Fakat LPG söz konusu olduğu zaman şehir merkezlerinde istasyonlarının bulunma olasılığı daha düşüktür. Diğer akaryakıtlara göre daha tehlikeli bir sınıfa giren LPG; genellikle toplu alanlara belli bir mesafe aralığına konulur. Fakat günümüzde birçok araç, LPG gazıyla birlikte çalışmaktadır. 

Bu sebeple ki; LPG istasyonlarına duyulan ihtiyaç da bir o kadar artmaktadır. Belli kurallara uygun bir şekilde kurulan LPG istasyonlarının çevreye vereceği zarar oranı oldukça azdır. Bu sebeple en önemli husus; doğru arazide ve gerekli olan tüm ekipmanların sağlanmasıyla birlikte güvenilir bir tesis kurulmasıdır. Yasal çerçeveye uygun ve güvenilir istasyon kurulabilmesi için belli kurallara uyulması gerekmektedir. Bu kurallar ile birlikte sorunsuz bir şekilde tesisi kurabilir ve iş akışını aksatmadan ilerletebilirsiniz. Bir LPG istasyonu ve tesisi kurarken;

  • En önemli adım doğru bir arazı seçimi yapabilmektir. Seçtiğiniz arazinin; şehir merkezinden daha uzak bir noktada olması gerekir. Okul, alışveriş merkezi, otobüs durakları gibi topluluk oluşma ihtimali yüksek olan alanların yakınında herhangi bir LPG tesisi kurulmamalıdır. Yaşanacak gaz kaçağı gibi durumların sonucunda büyük bir tehlike söz konusu olabilmektedir. Bunun önüne geçmek için ise kalabalık alanlardan uzak bölgeler tercih edilmelidir.
  • İstasyon arazisinde sağlanacak olan istikrar ise oldukça önem taşımaktadır. Arazi alanı eğer size ait değil de kira ise en az 5 yıllık bir sözleşmenin oluşturulması gerekir.
  • Seçilen arazinin aynı zamanda imar planı içerisinde sanayi alanı olarak belirlenmiş kısımlarda yer alması gerekir. Bu belirlenen arazi alanında istasyon kurma işleminin sorunsuz bir gerçekleşebilmesi için belli ruhsat belgeleri de tamamlanmalıdır. Eğer bölgede ilk kez bir istasyon kuruluyor ise; bağlı olunan ilin belediyesinden çalışma ruhsatı alınması gerekir. Bu çalışma ruhsatıyla birlikte arazinin istasyona için uygun olun emniyet mesafeleri belirlenir. Emniyet mesafeleri; yer altında ve üstünde bulunan LPG tanklarına göre değişebilmektedir. Yer altındaki tanklarda ölçüm yapılırken emniyet valfi esas alınır. Yer üstündeki tanklarda ölçüm yapılırken ise konuma yakın uç yüzeylerden hesaplanma sağlanır.
  • Kurulacak olan istasyon için arazi belirlendikten sonra ilgili mühendislerle birlikte projenin çiziminin yapılması gerekir. İstasyon alanını ayrıntılı bir şekilde belirleyecek olan bu projelerle birlikte gerekli olan bütçe miktarı belirlenir. Proje ve bütçenin belirlenmesinin ardından ise tesise başlama izninin yanı sıra inşaat ruhsatının da alınması gerekmektedir. Bu ruhsatları alabilmeniz için hazırladığınız projede, istasyonun yer alacağı arazinin güvenliği ve zemininin sağlamlığı ispatlanmalıdır.
  • Arazinin seçilmesi ve projenin ardından inşaatın başlamasından sonra da birçok kontrolün sağlanması gerekir. Alana dökülecek olan betonun doğru bir şekilde aktarılması, tank sisteminin düzgün bir şekilde yerleştirilmesi, istasyon tesisine elektrik akışının sağlanması ve kazı ve hafriyat işlerinin planlamasının yapılması gibi birçok etken projenin gelişim sürecini etkilemektedir.
  • İstasyon kurulumu tamamlanıp, faaliyete geçtikten sonra da personel seçimine oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. İstasyonda çalışan her bir personele, LPG tanklarının kullanımı konusunda ayrıntılı bir şekilde eğitim verilmelidir. Tecrübeli veya iyi eğitim görmüş personeller; düzenli olarak LPG gaz çıkışlarını takip etmeli ve istasyonda güvenliği sağlamalıdır. Yapılacak olan her denetim, güvenli bir çalışma ortamı sunar.

LPG istasyonları ve tesislerinde en önemli nokta tankların kurulumunun sağlanmasıdır. Doğru ve kuralına uygun bir şekilde kurulan tanklarda güvenlik en iyi şekilde sağlanmaktadır. Tankların kurulumu ince ayrıntısına kadar belli bir plan çerçevesinde tamamlanmalıdır. Bir LPG tankı kurulurken;

  • Farklı LPG tankı firmaları bulunsa da, genel olarak kurulumları aynı doğrultuda ilerlemektedir. Arazide yapılacak her bir işlem belirlediğiniz proje doğrultusunda planlanır. İlk olarak tank alanı için bir çukur açılmalıdır. Bu çukur; LPG tankı ve dispenseri için açılır. Ayrıca çukurun yanı sıra gerekli olan elektrik hattı için bir kanal da kazınır.
  • İnşaat alanındaki işler tamamlandıktan sonra montaj bölümüne gelir. Montaj bölümünde ise LPG dispenser adasının yapımı gerçekleşir. Ardından ise LPG tankının gömülme işlemi yapılır. Belirlenen emniyet mesafeleri hesaplarına göre gömülen tankın üst ekipman montajları da sorunsuz bir şekilde sağlanmalıdır.
  • Oluşabilecek korozyona karşı önlemler alınması gerekir. LPG tankı ve dispanser boru hattına katodik koruma sistemi uygulanmalıdır.
  • Tüm bunların ardından tank alanında kademeli pompa motoru sabitlenme işlemi gerçekleştirilir. Kurulan pompa düzeneğinden tanka ve dispenseriye doğru borularla bağlantı kurulur. Bağlantı hattının tamamlanmasından sonra ise gaz basıncının ölçümü yapılabilmesi için manometre cihazlar yerleştirilir. Daha iyi bir koruma için ise tüm bunların dışında emniyet ventilleri montajı yapılır.
  • Pnömatik vanalar yer alan projenize uygun bir şekilde yerleştirilir. Bu vanaların görevi tank ile dispenser arasındaki likit akışını sağlamaktır. Ayrıca bu vanalar hava basıncı ile çalışırlar. Bunun için de hava hattı oluşturulması gerekmektedir. Bu sistemin kontrolü ise hava kontrol panosu üzerinden sağlanmaktadır.
  • Tankların üzerinde seviye gösterge panelleri takılır. Daha sonrasında LPG gaz dedektörü montajları yapılır. Kademeli pompa motoları ve cihazların elektrik bağlantılarını akışı sağlanır. En son ise yapılacak olan pano montajıyla birlikte istasyon sistemi kurulmuş olur.

LPG İstasyon ve Tesis Kuracak Firma Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir ?

LPG istasyon ve tesis kurulumu oldukça ayrıntı gerektiren bir süreci kapsamaktadır. İstasyon ve tesisi kuracağınız arazinin seçiminden, hazırlanacak olan projenin hayata geçirilmesi kadar birbirinden farklı ve kapsamlı bir süreçtir. Bu süreç sonucunda daha başarılı bir sonuç alabilmek için tesis ve istasyon kurulumlarında uzmanlaşmış firmalardan destek alabilirsiniz. Bu firmalar; arazi seçimleri, araziler için özel ruhsatların alınması, akaryakıt firmalarıyla anlaşma sağlanması, proje hazırlanması, proje gerçekleşmesi için izinlerin alınması ve projeyi gerçekleştirecek ekipmanlar ile mühendis desteklerinin sağlanması gibi birçok kolaylığı sizin için sunmaktadır.

İstasyon ve tesisi kuracak firmayı seçerken öncelikli olarak ekibinin sağladığı başarıları ve öncesinde kurduğu istasyonların ilerleme grafiklerinin göz önünde bulundurulması gerekir. Profesyonel bir teknik ekiple çalışmak; LPG tesisleri gibi yüksek güvenilirlik sağlanması gereken bir mekanizma kurulumu için oldukça önemlidir. Ayrıca; araziniz ve projenizle ilgili her bir belge ve iznin tamamlanması; kurulacak istasyon veya tesisin yasal mevzuatlara göre planlaması için oldukça önemlidir. Firmanın sizin düşüncelerinize ve proje hakkındaki fikirlerinize saygı duyup, değer vermesi de oldukça önemlidir. Sizin için ayarlayacağı bütçe miktarı ve hizmet karşılığında sunacağı uygun fiyat değerlendirmesi de bir diğer önemli olan hususlar arasındadır. İstasyon ve tesis kurulmasının genel fiyat aralığı; yapılacak olan projenin bütçesine göre belirlenir.

Hangi Yasal Mevzuat Dikkate Alınarak Teknik Değerlendirme Yapılmalıdır?

İstasyon ve tesis kurulumları için; “Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkında Yönetmelik” mevzuatı esasında alınmaktadır. Bu mevzuat içerisinde kurulacak olan sistemle ilgili birçok koşul belirlenmiştir. LPG ve diğer akaryakıt istasyonlarının nerede ve hangi arazilerde kurulacağından başlayarak; kurulumun gerçekleşeceği bu arazilerde oluşturulacak projelerin esaslarına da yer verilmiştir.

Ayrıca mevzuat içerisinde; belediyelerden ve gerekli kuruluşlardan alınması gerekilen izinler ve ruhsatlarda hakkında da bilgiler bulunmaktadır. Kurulacak olan istasyon ve tesisi dair tüm denetimler bu mevzuat esas alınarak; Karayolları Genel Müdürlüğü ve ilin bağlı olduğu belediyeler tarafından yapılmaktadır.

Siz de LPG istasyon kurulumu ya da servis hizmetleri konusunda desteğe ihtiyaç duyarsanız bize ulaşabilirsiniz.