LPG İstasyon ve Tesis Kurulumu

LPG Dispenser

LPG dispenserleri, sıvı halde bulunan LPG’yi, transfer edilmek istenen belirli hacimlerde, belirlenen yakıt miktarının transferi yapılıncaya kadar, LPG pompası ve bununla beraber mekanik bir tesisat yardımı ile araç ve/veya diğer transfer alanlarına gönderen makinelerdir. Kullanılan ölçüm yöntemlerine göre bu dispenserler 3 ana kategoriye ayrılırlar.

  • Kütlesel Debi Metreli Elektronik LPG Dispenserleri:

Bu dispenserlerde ise kütlesel debi, pulser ve hacimsel debi metreler kullanılmadan hacimsel debi metreler ile ölçülür. Kütlesel debimetreler, LPG’nin kütle ve yoğunluğunu, Korolis prensibini veya etkisini kullanarak ölçerler. Bundan dolayı yoğunluk, kütle ve dolayısıyla ölçülmek istenen hacmi gerçek zamanlı olarak gösterir. Bu teknoloji, günün en hassas, güçlü ve güvenilir teknolojiye sahip olmasının yanında diğer dispenserlerden maddi açıdan daha yüksek bir maliyete sahiptir.

  • Mekanik LPG Dispenserleri:

Bu dispenserler, hacimsel metrelerinin üstünde bulunan mekanik dişlilerin yardımı ile LPG ölçümü yapan dispenserlerdir. Pahalı yedek parçaları, otomasyonunun gereklilikleri ve sıcaklık komponzasyonu sebebi ile günümüzde kullanımı ve popülaritesi düşüktür.

  • Hacimsel Metreli Elektronik LPG Dispenserleri:

Hacimsel metrelerin hemen üstünde bulunan pulser (shaft encode-döner kodlayıcı) ile transfer olunan LPG hacminin ölçümünü yapan bu tip dispenserler, dönüşü yapan mekanik şafta sahip pulser, metre içi pistonların her stroku ile meydana gelen mekanik dönüşleri elektronik sinyaller şeklinde dispenser kaydına geçirir. Daha sonra bu bilgiler girilen yoğunluk ve sıcaklık değerine bağlı kompanse edilerek veyahut edilmeden dispenser üstündeki ekranda, ölçülen hacim görüntülenir.

LPG Pompa

LPG pompası ise akaryakıt istasyonlarında araçlara sıvı yakıt türevi ürünleri doldurmak için kullanılan pompalardır. Dispenser ile farkı ise; emişli tipli olanlara ‘’LPG pompası’’ denirken, basınçlı tipli olanlara ‘’LPG dispenseri’’ denir. CNG, LPG, biyodizel gibi alternatif ürünlerin araçlara aktarılması için de kullanılır.

LPG Tankı

LPG tankları ise basınçlı kaplar statüsündedir. Azami 115 atmosfer gaz basıncına ve dış etkenlere korumalı olarak imal edilir. LPG gazını emniyetli olarak muhafaza eder. Silindir ve simit (toroidal) olmak üzere iki çeşit tank vardır. Bu tip tanklarda genelde 3-4 mm kalınlığında çelik sac kullanılır. LPG tankları ECER 67 standartında olmak zorundadır. 10 yıldan uzun süre kullanılamaz. Bundan dolayı LPG tankı kaza durumlarında çok daha güvenilirdir.

LPG tank çeşitleri 6 tanedir. Bunlar;

  • Depolama tankı: LPG’nin depolanacağı çelikten yapılmış, atmosfere tamamen kapalı tanktır.
  • Küçük Basınçlı Tank: Toplam su kapasitesi 15 m^3’ den küçük çelikten yapılan ve atmosfere tamamen kapalı basınçlı kaptır.
  • Büyük Tank: Toplam Su kapasitesi 15,1m3 ila 110m3 arasında olan çelikten yapılmış, atmosfere kapalı basınçlı kaptır.
  • Yerüstü Tank: her tarafı yer seviyesinin üstünde bulunan ve üzeri kum ile toprak gibi örtü malzemeleri ile kaplanmış tanklardır. Tankların tüm yüzeyi güneş ışığını yansıtacak beyaz renkli boya ile boyanmıştır. Emniyet mesafelerine uygun şekilde konumlandırılmalıdır.
  • Yeraltı Tankı: Gövde üst yüzeyi toprak altında kalır. Tank kapağı kısmen toprak üstünde kalmalıdır.
  • Örtülü Tank: Yer seviyesinin üstünde veya kısmen yeraltında bulunup her tarafı en az 30 cm toprak, yanıcı, korozif ve kum olmayan malzemelerle kaplıdır.

LPG Tank Üstü Tesisat

Toprak üstü tank kurulumu LPG’de şu aşamalarla yapılır;

  • Keşif yapılır, sözleşme ve teklif hazırlanır.
  • Tank zemin beton hazırlığı yapılır.
  • LPG tankı nakledilir,beton zemine indirilir.
  • Ankrajlama yapılır.
  • Topraklama yapılır.
  • Tesisat montajı yapılır.
  • Sistem LPG kullanımına hazır hale gelir.

LPG depolama tankları, en yakın LPG depolama tankına, bina veya bina gruplarına, komşu arsa sınırına, demiryollarına veya ana trafik yollarına göre asgari emniyet mesafelerine uygun olarak yerleştirilmelidir.

LPG Topraklama ve Katodik Koruma

Yerüstü tankları ve buharlaştırıcılar topraklanmalıdır. İrtibatın minimum direnç değerli olması iyi topraklama anlamına gelir. Topraklama işleminde 2 amaç vardır;

  • Atmosferik koşullardan ötürü yüzey üzerinde biriken statik yüklerin kıvılcıma sebebiyet vermemesi için toprağa deşarjı,
  • Elektrikli cihaz ihtiva eden tesisatlarda gövdeye olası bir elektrik kaçağının verilmemesi.

Topraklama ölçümü meger metre ile yapılır. Flanş çiftlerinde iki flanş yüzeyi arasında elektriksel iletkenliği sağlayacak malzemeler kullanılmalıdır. 

LPG Gaz Dedektörü

LPG gaz dedektörü, gaz kaçağını hemen algılayan ve tehlikelere karşı güvenlik oluşturan cihazdır. Patlamalara ve yangınlara engel olmak için yardımcı olur. Normal seviyede gaz algılandığında otomatik olarak sinyal verirler. Uyarı verildikten sonra gaz seviyesi normale dönerse alarmı kesip normal çalışma moduna geri döner. Bu gaz dedektörünün montajı yapılırken özellikle potansiyel kaçak noktalarına yakın konmalıdır.

LPG Hava Mikserleri

LPG hava mikserleri, kesintiye tahammülü olmayan yerlerde veya programlı kesinti veya arıza-bakım gibi sebeplerle gaz kesilmesi durumunda LPG yedekleme sistemi olarak kullanılır. Bu mikserlerde LPG hava ile karıştırılarak eşdeğer bir yakıt elde edilir ve gaz kullanım noktalarına gönderilir. Kesintisiz tarifeden gaz kullanan firmalar için ise, aşırı talep halinde gaz basıncının düşmesi veya ana gaz dağıtım firması tarafından yapılması istenen kapasite düşümü gibi durumlarda sistem, doğalgazı takviye edecek şekilde kullanır ve üretimde aksama veya kapasite düşüşü olmaz.

Ana kullanım amacı, kesintili tarifenin fiyat cazibesinden faydalanabilmenin yanı sıra meydana gelebilecek olası ana gaz dağıtım hatları veya basınç düşürme istasyonları arızasının üretime etkisini önlemektir.

Yangın Hidrant Sistemi

Yangın hidrant sistemi, yangın mücadele sisteminin en önemli parçalarındandır. Suyu alanın her tarafına iletir. Yangın tehlikesi anında, ilk müdahalede söndürülemeyen yangınlara dışarıdan müdahale edebilmek, yangın mahallinin dış yüzeyini soğutmak, yangın mahalline gelen itfaiye gruplarına su takviyesi yapmak ve yangının çevreye taşmasını önlemek ana görevleridir.

LPG İstasyon ve Tesis Kurulum Maliyetleri ile Kurulum Yaptıracağınız Firmayı Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Kriterler

Peki tüm bu bilgilerden sonra LPG tesisi kurmaya karar verdiniz. Maliyetleri nedir? Öncelikle istasyon kurabilmek için minimum 1600 metrekare alana sahip olmanız gerekiyor. bu arsanın bölünmüş veya bölünmemiş yola 50 metre cephesi olmalı ve en yakın kavşağa 150 metre uzaklıkta bulunması gerekiyor.

Daha sonrasında ruhsat almanız gerekiyor. Bu ruhsat için bağlı belediyeye giderek çalışma ruhsatı başvurusunda bulunmak gerekiyor. Belediyede bulunan Gayri Sıhhi Müessese İdaresi tarafından verilecek Yer Seçimi-Tesis İzni Kararı’nın olumlu olması durumunda, belediyenin Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünce “İtfaiye onaylı Avan Proje” Gayri Sıhhi Müessese Mevzuatına göre onay verilir. Tesis izin belgesi düzenlenir. Son olarak inşaatın ruhsatı alınması için, istasyonun mimari, tesisat, emniyet belgeleri ve raporları ile belediye imar birimine başvuruda bulunulur.

LPG istasyonu için ise TSE yeterlilik belgesi almak zorunludur. TSE hizmet yeterlilik belgesi için TSE temsilciliklerine veya bölge müdürlüklerine TSE adresinden alınacak başvuru formu ile veya online işlemler bölümünden başvuru yaparak belge alabilirler. Maliyetler ise faaliyet gösterecek  yer, bölgenin gelişimi ve arazinin durumuna göre değişiklik gösterir. Ancak ortalama bir fiyat çıkarmak gerekirse 530 bin Amerikan dolarına ihtiyacınız olacaktır.

Siz de LPG istasyon kurulumu ya da servis hizmetleri konusunda desteğe ihtiyaç duyarsanız bize ulaşabilirsiniz.

NK LPG

İstasyonunuzda Kurulmuş ve/veya kurulu olan LPG Tesis Ekipman ve Sistemlerinin Temini ve Tesisi, Servis ve Periyodik Bakım İhtiyacı ile ilgili ihtiyacınız olsun, NK LPG size yardımcı olur. İstasyonunuzu ve Müşterileriniz ile birlikte tüm paydaşları LPG Risklerinden koruyoruz ve deneyimlerimiz mükemmel çalışmalarımızda kendini gösteriyor! Üstün müşteri hizmetlerimiz, uzmanlığımız ve güvenilirliğimiz ile tanınmaktayız. İstasyonunuz için nasıl yardımcı olabileceğimiz hakkında daha fazla bilgi için bizi çevrimiçi olarak ziyaret edin veya iletişim bölümündeki telefondan bizi arayın. LPG Sistemleri konusunda daha fazla bilgi almak için bizi İnternet Sitemizden, Facebook ve Instagram da takip ettiğinizden emin olun.